Kijk voor meer achtergrondinformatie over de diverse stappen op www.meldcode.nl en vraag binnen uw eigen organisatie naar het protocol meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.
Stap 1: In kaart brengen van signalen
Breng de signalen die een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling bevestigen of ontkrachten in kaart en leg deze vast.
Signalen die niet op de kaart staan / signalen van derden
Mogelijk zijn er zaken die niet op de kaart vernoemd zijn, maar die u wel zorgen baren. Deze kunt u meewegen bij het besluit om wel of niet te melden. Wij adviseren u terughoudend te zijn met signalen die u niet zelf heeft waargenomen en waar mogelijk deze personen te stimuleren zelf de stappen van de meldcode te zetten of contact op te nemen met Veilig Thuis.
Stap 2: Collegiale consultatie
Bespreek de signalen met een deskundige collega of in een teamoverleg. Vraag zo nodig ook advies aan Veilig Thuis. Leg de uitkomsten van de collegiale consultatie en/of het gegeven advies vast in het cliëntdossier. Schrijf op met wie, wat en wanneer u dit besproken heeft.
Stap 3: Gesprek met de cliënt
Bespreek de signalen met de cliënt. Hebt u ondersteuning nodig bij het voorbereiden of het voeren van het gesprek met de cliënt, raadpleeg dan een deskundige collega en/of Veilig Thuis.
Leg de cliënt het doel uit van het gesprek;
Beschrijf de feiten die u hebt vastgesteld en de waarnemingen die u hebt gedaan;
Nodig de cliënt uit om een reactie hierop te geven;
Kom pas na deze reactie zo nodig met een interpretatie van hetgeen u hebt gezien, gehoord en waargenomen.
Het doen van een melding zonder dat de signalen zijn besproken met de cliënt, is alleen mogelijk als:
Er concrete aanwijzingen zijn dat de veiligheid van de cliënt, die van u zelf, of die van een ander in het geding is, of zou kunnen zijn;
Als u goede redenen hebt om te veronderstellen dat de cliënt door dit gesprek het contact met u zal verbreken en dat de cliënt daardoor niet voldoende meer kan worden beschermd tegen het geweld.
Stap 4: Wegen van het geweld aan de hand van afwegingskader
Weeg op basis van de signalen, van het ingewonnen advies en van het gesprek met de cliënt de aard en ernst van het huiselijk geweld en/of kindermishandeling, middels het afwegingskader. Weeg eveneens de aard en de ernst van het huiselijk geweld of de kindermishandeling. U kunt gebruik maken van risicotaxatie-instrumenten, indien deze in uw organisatie beschikbaar zijn.
Beantwoord de volgende vragen van het afwegingskader:
Heb ik op basis van de stappen 1 tot en met 4 van de meldcode een vermoeden van (dreiging van) huiselijk geweld en/of kindermishandeling?
Nee: Afsluiten en vastleggen in dossier
Ja: Ga verder met afweging 2
Schat ik op basis van de stappen 1 tot en met 4 van de meldcode in dat er sprake is van acute onveiligheid en/of structurele onveiligheid?
Nee: Ga verder met afweging 3
Ja: Melden bij Veilig Thuis. De afwegingen 3 tot en met 5 worden samen met Veilig Thuis doorlopen.
Ben ik in staat effectieve hulp te bieden of organiseren om dreiging van (toekomstig) huiselijk geweld en/of kindermishandeling af te wenden? Bij acute onveiligheid en/of structurele onveiligheid wordt deze afweging samen met Veilig Thuis doorlopen.
Nee: Melden bij Veilig Thuis
Ja: Ga verder met afweging 4
Aanvaarden de betrokkenen hulp om dreiging van (toekomstig) huiselijk geweld en/of kindermishandeling af te wenden en zijn zij bereid zich hiervoor in te zetten? Bij acute onveiligheid en/of structurele onveiligheid wordt deze afweging samen met Veilig Thuis doorlopen.
Nee: Melden bij Veilig Thuis
Ja: Hulp bieden of organiseren, ga verder met afweging 5.
Leidt de hulp binnen de gewenste termijn tot de noodzakelijke resultaten ten aanzien van de veiligheid en/of het welzijn (herstel) van alle betrokkenen? Bij acute onveiligheid en/of structurele onveiligheid wordt deze afweging samen met Veilig Thuis doorlopen.
Nee: (Opnieuw) melden bij Veilig Thuis.
Ja: Hulp opstarten met afspraken over het volgen van toekomstige (on)veiligheid met betrokkenen en samenwerkingspartners.
Raadpleeg in geval van twijfel altijd (opnieuw) Veilig Thuis. Zij bieden ondersteuning bij het wegen van het geweld en van de risico’s op schade en zij kunnen adviseren over vervolgstappen.
Stap 5: Beslissen over het doen van een melding en het inzetten van noodzakelijke hulp
U maakt de beslissing of melden bij Veilig Thuis noodzakelijk is en/of dat hulpverlening kan worden georganiseerd. Deze beslissing legt u vast in het dossier van de cliënt:
Informeer uw cliënt dat u contact opneemt met Veilig Thuis;
Meld uw vermoeden bij Veilig Thuis;
Sluit bij uw melding zoveel mogelijk aan bij feiten en gebeurtenissen en geef duidelijk aan indien de informatie die u meldt (ook) van anderen afkomstig is;
Overleg bij uw melding met Veilig thuis wat u na de melding, binnen de grenzen van uw gebruikelijke werkzaamheden, zelf nog kunt doen om uw cliënt en naastbetrokkenen zoals gezinsleden te beschermen tegen het risico op huiselijk geweld.
Organiseer de noodzakelijke hulp en meld dit bij Veilig Thuis;
Volg de effecten van deze hulp;
Doe wederom een melding als er signalen zijn dat het huiselijk geweld en/of de kindermishandeling niet stopt of opnieuw begint.
Signalen 0 tot 2 jaar
Hieronder kunt u de signalen aanvinken die u waarneemt bij het slachtoffer en de pleger. Als u onderaan de tekst op volgende klikt, kunt u de risicofactoren voor de gehele casus aanvinken.
Slachtoffer
Specifiek voor seksueel misbruik
Specifiek voor uitgevoerde vrouwelijke genitale verminking
Specifiek voor mensen met een verstandelijke beperking
Pleger
Opmerking: Er zijn ook jongens die onder dwang werken
Kraamverzorger: “De babykamer is nog niet klaar, er staan allemaal vieze vuilniszakken in en de baby moet daartussen liggen in een bedje. Ik maak me daar wel zorgen om.”
Financien
Buurvrouw: “Zo heftig, hij raakte zijn baan kwijt toen ze net zwanger waren. Ik begrijp wel dat ze zo veel ruzie hebben, het is ook veel tegelijkertijd. Maar als ik aanbied om even op te passen dan slaan ze dat aanbod altijd af.”
Zingeving
Vriend: “Ik snap ook dat het zwaar is, de baby is er net en hij kreeg te horen dat hij heel ziek is. Maar zijn boosheid richt hij op zijn vrouw en kind, dat vind ik moeilijk om te zien.”
Lichamelijk functioneren
Grootouder: “Ik kan me van mijn eigen kinderen echt niet herinneren dat ze zo stil waren. De baby van mijn dochter huilt eigenlijk helemaal nooit, ik vraag me toch af hoe dat komt.”
Dagbesteding
Dochter (6): “Sinds mijn broertje er is, zijn mijn ouders maar heel weinig thuis. Ik zorg ervoor dat hij de fles krijgt, zodat hij stopt met huilen.”
Praktisch functioneren
Medewerker consultatiebureau: “Hoewel vader niets heeft gezegd tijdens het gesprek, merk je aan alles dat hij doodmoe is. Huilbaby’s zijn lastig, maar hier lijkt meer aan de hand!”
Sociaal functioneren
Vader: “Sinds de baby er is, zien we niemand meer. Ik word er soms gek van om maar opgesloten te zitten met dat kind!”
Psychisch functioneren
Huisarts: “Bij een postnatale depressie let ik toch altijd iets beter op, ik weet dat dat de band tussen de moeder en het kind moeilijker kan maken. Ik maak dat dan bespreekbaar.”
De signalen en risicofactoren die u heeft aangevinkt kunt u nu opslaan in een PDF formulier dat u, als u dit heeft opgeslagen op uw computer, kunt aanvullen met extra informatie. De informatie wordt dan weer gewist uit deze applicatie. Mogelijk zijn er, ter aanvulling, nog specifieke problemen van toepassing in deze casus. In dat geval kunt u de onderstaande signalenkaarten raadplegen, de signalen worden dan niet gewist uit de andere kaarten. Zo niet, dan kunt u kiezen voor opslaan als PDF om het bestand te ontvangen. Als u de signalenkaart op een Iphone gebruikt wordt het formulier mogelijk opgeslagen naar Ibooks, vanaf daar kunt het bestand versturen naar uw computer om wijzigingen aan te brengen.
Hieronder kunt u de signalen aanvinken die u waarneemt bij het slachtoffer en de pleger. Als u onderaan de tekst op volgende klikt, kunt u de risicofactoren voor de gehele casus aanvinken.
Slachtoffer
Specifiek voor seksueel misbruik
Specifiek voor uitgevoerde vrouwelijke genitale verminking
Specifiek voor mensen met een verstandelijke beperking
Pleger
Opmerking: Er zijn ook jongens die onder dwang werken
Medewerker woningcorporatie: “Dat gezin verhuist al voor de derde keer in vijf jaar. En steeds krijgen ze problemen in de buurt.”
Financien
Vader: “Ik durf bijna de deur niet meer open te doen als er gebeld wordt, straks is het de deurwaarder, moeten we ons huis uit”
Zingeving
Opa: “Als je je kinderen een goede basis wil geven, moet je soms hard zijn. Ik ben ook niet zonder flinke tikken groot geworden!”
Lichamelijk functioneren
Huisarts: “Er speelde al zo veel in dat gezin. Nu met een zorgbehoevende baby erbij ben ik bang dat het ze te veel wordt.”
Dagbesteding
Buurvrouw: “Ik hoor hem tegen haar zeggen: ‘Jij zit maar een beetje met de kinderen thuis. Waar word jij nou moe van?’”
Praktisch functioneren
Moeder: “Als ik een drukke dag heb gehad op mijn werk, wil ik gewoon rust en geen jengelende kinderen om mij heen.”
Sociaal functioneren
Begeleidster peuterspeelzaal: “Dit is al de tweede keer deze week dat ze geen luiers bij zich heeft. Als ik naar de ouders kijk vraag ik me zelfs af of ze wel goed voor zichzelf kunnen zorgen.”
Psychisch functioneren
Dochter: “Mama huilt altijd... maar vandaag niet.”
De signalen en risicofactoren die u heeft aangevinkt kunt u nu opslaan in een PDF formulier dat u, als u dit heeft opgeslagen op uw computer, kunt aanvullen met extra informatie. De informatie wordt dan weer gewist uit deze applicatie. Mogelijk zijn er, ter aanvulling, nog specifieke problemen van toepassing in deze casus. In dat geval kunt u de onderstaande signalenkaarten raadplegen, de signalen worden dan niet gewist uit de andere kaarten. Zo niet, dan kunt u kiezen voor opslaan als PDF om het bestand te ontvangen. Als u de signalenkaart op een Iphone gebruikt wordt het formulier mogelijk opgeslagen naar Ibooks, vanaf daar kunt het bestand versturen naar uw computer om wijzigingen aan te brengen.
Hieronder kunt u de signalen aanvinken die u waarneemt bij het slachtoffer en de pleger. Als u onderaan de tekst op volgende klikt, kunt u de risicofactoren voor de gehele casus aanvinken.
Slachtoffer
Specifiek voor seksueel misbruik
Specifiek voor uitgevoerde vrouwelijke genitale verminking
Specifiek voor mensen met een verstandelijke beperking
Pleger
Opmerking: Er zijn ook jongens die onder dwang werken
Moeder: “We zijn alweer verhuisd. De buren kletsen weer over ons. Mijn man is overigens echt veranderd nu.’’
Financien
Kind: “Alle jongens uit de klas zitten op voetbal. Maar mam vindt sport te duur. Ze zegt dat ik ook wel op het balkon kan spelen.”
Zingeving
Leerkracht: “Toen de Harry-Potter-reeks werd aangeschaft voor de bibliotheek mocht één van mijn leerlingen niet langer boeken lenen.”
Lichamelijk functioneren
BSO-medewerker: “Toen hij bij ons kwam, was hij al bijna zindelijk en dat ging ook een half jaar goed. Maar nu lijkt het alsof hij helemaal vergeten is dat er zoiets als een WC bestaat. Hij laat het gewoon lopen.’’
Dagbesteding
Wijkagent: “Ik zag op straat twee kleine jongens een kat mishandelen. Toen ik met hen voor hun deur stond, was er niemand thuis.”
Praktisch functioneren
Meisje: “Bij mijn vriendinnetjes zijn ze zo lief thuis, daar kunnen wél kindjes spelen.”
Sociaal functioneren
Leerkracht: “In de klas is ze niet te handhaven, ze heeft een brutale mond wanneer haar iets niet bevalt. De problemen thuis hebben hier vast iets mee te maken.”
Psychisch functioneren
Logopediste: “Hoewel er geen aanwijsbare reden is, gaat hij nauwelijks vooruit. Op deze leeftijd moet de spraak al beter ontwikkeld zijn.“
De signalen en risicofactoren die u heeft aangevinkt kunt u nu opslaan in een PDF formulier dat u, als u dit heeft opgeslagen op uw computer, kunt aanvullen met extra informatie. De informatie wordt dan weer gewist uit deze applicatie. Mogelijk zijn er, ter aanvulling, nog specifieke problemen van toepassing in deze casus. In dat geval kunt u de onderstaande signalenkaarten raadplegen, de signalen worden dan niet gewist uit de andere kaarten. Zo niet, dan kunt u kiezen voor opslaan als PDF om het bestand te ontvangen. Als u de signalenkaart op een Iphone gebruikt wordt het formulier mogelijk opgeslagen naar Ibooks, vanaf daar kunt het bestand versturen naar uw computer om wijzigingen aan te brengen.
Hieronder kunt u de signalen aanvinken die u waarneemt bij het slachtoffer en de pleger. Als u onderaan de tekst op volgende klikt, kunt u de risicofactoren voor de gehele casus aanvinken.
Slachtoffer
Specifiek voor seksueel misbruik
Specifiek voor uitgevoerde vrouwelijke genitale verminking
Specifiek voor mensen met een verstandelijke beperking
Pleger
Opmerking: Er zijn ook jongens die onder dwang werken
Dochter: “Ik wou dat ik op kamers kon. De sfeer hier in huis is verstikkend.”
Financien
Ouder: “Jazzballet, paardrijden en dure verjaardagfeestjes. Ik gun mijn kind het beste, maar denk maar niet dat ik een cent extra van mijn baas krijg voor zulke zaken.”
Zingeving
Tante: “Dan komt ze huilend bij me dat het weer uit de hand is gelopen. Trillend op de bank. Maar wat kan ik er nu aan doen?”
Lichamelijk functioneren
Sportcoach: “Ze heeft de capaciteiten om op hoog niveau te presteren, maar de focus is er niet meer. Als ik vraag wat haar bezighoudt, reageert ze ontwijkend.”
Dagbesteding
Ouder: “Mijn kind komt alleen nog maar thuis om de was te laten doen, te eten en te slapen. Is dit nou een gezinsleven?”
Praktisch functioneren
Leerkracht: “Laatst belde ik weer om te bespreken dat hij zo agressief was geweest op school. Je verwacht dat ouders dan meedenken. Zij willen toch ook dat hun kind goed terechtkomt? Ik was dan ook verbaasd dat ze geen tijd hadden...”
Sociaal functioneren
Zoon: “Ik kan mijn vader wel aan.”
Psychisch functioneren
Dochter: “Bij ons thuis is het net ‘Goede tijden, Slechte tijden’. Ze zoeken het maar uit, ik ben toch vaak weg.”
De signalen en risicofactoren die u heeft aangevinkt kunt u nu opslaan in een PDF formulier dat u, als u dit heeft opgeslagen op uw computer, kunt aanvullen met extra informatie. De informatie wordt dan weer gewist uit deze applicatie. Mogelijk zijn er, ter aanvulling, nog specifieke problemen van toepassing in deze casus. In dat geval kunt u de onderstaande signalenkaarten raadplegen, de signalen worden dan niet gewist uit de andere kaarten. Zo niet, dan kunt u kiezen voor opslaan als PDF om het bestand te ontvangen. Als u de signalenkaart op een Iphone gebruikt wordt het formulier mogelijk opgeslagen naar Ibooks, vanaf daar kunt het bestand versturen naar uw computer om wijzigingen aan te brengen.
Hieronder kunt u de signalen aanvinken die u waarneemt bij het slachtoffer en de pleger. Als u onderaan de tekst op volgende klikt, kunt u de risicofactoren voor de gehele casus aanvinken.
Slachtoffer
Specifiek voor seksueel misbruik
Specifiek voor uitgevoerde vrouwelijke genitale verminking
Specifiek voor mensen met een verstandelijke beperking
Pleger
Opmerking: Er zijn ook jongens die onder dwang werken
De signalen en risicofactoren die u heeft aangevinkt kunt u nu opslaan in een PDF formulier dat u, als u dit heeft opgeslagen op uw computer, kunt aanvullen met extra informatie. De informatie wordt dan weer gewist uit deze applicatie. Mogelijk zijn er, ter aanvulling, nog specifieke problemen van toepassing in deze casus. In dat geval kunt u de onderstaande signalenkaarten raadplegen, de signalen worden dan niet gewist uit de andere kaarten. Zo niet, dan kunt u kiezen voor opslaan als PDF om het bestand te ontvangen. Als u de signalenkaart op een Iphone gebruikt wordt het formulier mogelijk opgeslagen naar Ibooks, vanaf daar kunt het bestand versturen naar uw computer om wijzigingen aan te brengen.
Hieronder kunt u de signalen aanvinken die u waarneemt bij het slachtoffer en de pleger. Als u onderaan de tekst op volgende klikt, kunt u de risicofactoren voor de gehele casus aanvinken.
Slachtoffer
Specifiek voor seksueel misbruik
Specifiek voor uitgevoerde vrouwelijke genitale verminking
Specifiek voor mensen met een verstandelijke beperking
Pleger
Opmerking: Er zijn ook jongens die onder dwang werken
Buurvrouw: “Sinds haar man overleden is, is het ontzettend vies in huis. Ik dacht dat ze hulp had bij het huishouden, maar ik zie er niets van terug.”
Financien
Zoon: “Mijn zus regelt zijn financiën, maar sinds een tijdje heeft mijn dementerende vader het er steeds over dat hij naar de pinautomaat moet.”
Zingeving
Zoon: “Ik zeg soms tegen mijn moeder ‘was leuk he, onze wandeling?’ Ze is zo dement dat ze toch niet meer doorheeft dat we helemaal niet buiten zijn geweest.”
Lichamelijk functioneren
Oudere: “Mijn zoon zegt dat ik ‘op’ ben.”
Dagbesteding
Verpleegkundige: “Ineens komt haar zoon elke dag, maar ze verlaten nooit haar kamer.”
Praktisch functioneren
Broer: “Waarom heeft hij een bankierenapp? Hij begrijpt amper zijn pincode nog.”
Sociaal functioneren
Huishoudelijke hulp: “Meneer Jansen zit hele dagen alleen thuis. Soms komt zijn dochter wel op bezoek, maar als ik dan vraag hoe was, lijkt hij helemaal niet blij dat ze geweest is.”
Psychisch functioneren
Huisarts: “Mevrouw Hendriks komt op afspraken altijd met een vriendin. Het gekke is dat die vriendin dan steeds aan het woord is, het lukt me niet om iets aan mevrouw Hendriks te vragen zonder dat die vriendin al antwoord geeft.”
De signalen en risicofactoren die u heeft aangevinkt kunt u nu opslaan in een PDF formulier dat u, als u dit heeft opgeslagen op uw computer, kunt aanvullen met extra informatie. De informatie wordt dan weer gewist uit deze applicatie. Mogelijk zijn er, ter aanvulling, nog specifieke problemen van toepassing in deze casus. In dat geval kunt u de onderstaande signalenkaarten raadplegen, de signalen worden dan niet gewist uit de andere kaarten. Zo niet, dan kunt u kiezen voor opslaan als PDF om het bestand te ontvangen. Als u de signalenkaart op een Iphone gebruikt wordt het formulier mogelijk opgeslagen naar Ibooks, vanaf daar kunt het bestand versturen naar uw computer om wijzigingen aan te brengen.
Hieronder kunt u de signalen aanvinken die u waarneemt bij het slachtoffer en de pleger. Als u onderaan de tekst op volgende klikt, kunt u de risicofactoren voor de gehele casus aanvinken.
Slachtoffer
Specifiek voor seksueel misbruik
Specifiek voor uitgevoerde vrouwelijke genitale verminking
Specifiek voor mensen met een verstandelijke beperking
Pleger
Opmerking: Er zijn ook jongens die onder dwang werken
Oma: “Mij hoor je niet klagen, want ik wil in mijn eigen huis blijven wonen.”
Financien
Zoon: “Ik moet haar bankzaken wel regelen. Anders maakt ze alles op.”
Zingeving
Oudere: “Over sommige onderwerpen praat je niet. Wie zou een dame op leeftijd geloven als die vertelt ze seksueel misbruikt wordt?”
Lichamelijk functioneren
Wijkverpleegkundige: “Laat mevrouw maar niet te veel drinken, anders moeten we te vaak verschonen.”
Dagbesteding
Partner: “Wat zou ik af en toe graag de deur uit willen om ook eens andere mensen te spreken. Maar als ik iets voor mezelf plan, is het huis te klein!”
Praktisch functioneren
Mantelzorger: “Als ik geweten had dat het zo zwaar zou zijn om voor mijn schoonmoeder te zorgen, was ik er nooit aan begonnen. Het wordt door iedereen onderschat. Vooral door haarzelf!”
Sociaal functioneren
Dochter: “Mijn vader was vroeger een hele lieve man. Maar nu hij zo afhankelijk is, leer ik een hele andere kant van hem kennen.”
Psychisch functioneren
Huisarts: “Zoveel vage kwaaltjes, rugklachten, hoofdpijn en ook ondervoeding. Bij een kind zou je haast aan verwaarlozing denken.”
De signalen en risicofactoren die u heeft aangevinkt kunt u nu opslaan in een PDF formulier dat u, als u dit heeft opgeslagen op uw computer, kunt aanvullen met extra informatie. De informatie wordt dan weer gewist uit deze applicatie. Mogelijk zijn er, ter aanvulling, nog specifieke problemen van toepassing in deze casus. In dat geval kunt u de onderstaande signalenkaarten raadplegen, de signalen worden dan niet gewist uit de andere kaarten. Zo niet, dan kunt u kiezen voor opslaan als PDF om het bestand te ontvangen. Als u de signalenkaart op een Iphone gebruikt wordt het formulier mogelijk opgeslagen naar Ibooks, vanaf daar kunt het bestand versturen naar uw computer om wijzigingen aan te brengen.
Hieronder kunt u de signalen aanvinken die u waarneemt bij het slachtoffer en de pleger. Als u onderaan de tekst op volgende klikt, kunt u de risicofactoren voor de gehele casus aanvinken.
Slachtoffer
Specifiek voor seksueel misbruik
Specifiek voor uitgevoerde vrouwelijke genitale verminking
Specifiek voor mensen met een verstandelijke beperking
Pleger
Opmerking: Er zijn ook jongens die onder dwang werken
Vriendin: “Vroeger kwam ik vaak bij haar over de vloer. Nu wil ze liever bij mij afspreken. Dat vind ik op zich ook prima, maar ik begrijp niet waarom ze liever niet heeft dat ik bij haar kom.”
Financien
Zoon: “Ik doe heel veel voor mijn moeder. Als ik boodschappen voor haar doe, haal ik ook een paar pakjes shag voor mezelf, dat moet toch kunnen!”
Zingeving
Slachtoffer: “Als ik mijn dochter vraag naar het geld wat soms uit mijn portemonnee weg is, wordt ze heel boos. Ze denkt dat ik haar niet vertrouw, maar dat doe ik natuurlijk wel.”
Lichamelijk functioneren
Partner: “Mijn vriend zorgt voor alle betalingen. Ik maak elke maand mijn salaris naar hem over, zodat hij dat kan regelen. Als ik zelf iets wil kopen, moet ik het aan hem vragen.”
Dagbesteding
Opa: “Mijn kleinkinderen ruziën nu al over de erfenis. Als ze op bezoek komen, zetten ze me onder druk om papieren te tekenen. Ik heb geprobeerd dat met mijn kinderen te bespreken, maar die geloven mij niet en zeggen dat ik blij moet zijn dat de kleinkinderen zo vaak langskomen.”
Praktisch functioneren
Slachtoffer: “Mijn schoonzus regelt al mijn financiële zaken, ik ben daar niet zo handig mee. Volgens haar is de huur afgelopen jaar bijna verdubbeld, dat zorgt ervoor dat ik nu minder te besteden heb.”
Sociaal functioneren
Dochter: “Ze was een rotmoeder. Dit is mijn manier om haar betaald te zetten.”
De signalen en risicofactoren die u heeft aangevinkt kunt u nu opslaan in een PDF formulier dat u, als u dit heeft opgeslagen op uw computer, kunt aanvullen met extra informatie. De informatie wordt dan weer gewist uit deze applicatie. Mogelijk zijn er, ter aanvulling, nog specifieke problemen van toepassing in deze casus. In dat geval kunt u de onderstaande signalenkaarten raadplegen, de signalen worden dan niet gewist uit de andere kaarten. Zo niet, dan kunt u kiezen voor opslaan als PDF om het bestand te ontvangen. Als u de signalenkaart op een Iphone gebruikt wordt het formulier mogelijk opgeslagen naar Ibooks, vanaf daar kunt het bestand versturen naar uw computer om wijzigingen aan te brengen.
Hieronder kunt u de signalen aanvinken die u waarneemt bij het slachtoffer en de pleger. Als u onderaan de tekst op volgende klikt, kunt u de risicofactoren voor de gehele casus aanvinken.
Slachtoffer
Specifiek voor seksueel misbruik
Specifiek voor uitgevoerde vrouwelijke genitale verminking
Specifiek voor mensen met een verstandelijke beperking
Pleger
Opmerking: Er zijn ook jongens die onder dwang werken
Buurvrouw: “Ik zie haar bijna nooit buiten, en als ze buiten komt is er altijd iemand bij haar.”
Financien
Baliemedewerker: “Als de jonge vrouw aan de beurt is krijgt ze van de man die bij haar is haar paspoort en daarna levert ze hem weer bij hem in. Als ik haar vraag wie die man is, doet ze daar vaag over.”
Zingeving
Vrijwilliger: “Soms is het niet duidelijk wat er gebeurt, dan breekt er paniek uit en wordt er intensief gebeden.”
Lichamelijk functioneren
Verpleegkundige: “In korte tijd is zij hier al een aantal keer langs gekomen voor een SOA-test en een abortus.”
Dagbesteding
Opvangmedewerker: “De vrouwen worden meerdere keren door andere mannen opgehaald en weer teruggebracht. Ze willen me niet vertellen wie het zijn en waar ze heen gaan.”
Praktisch functioneren
Buurvrouw: “Hij wordt heel bang als hij de politie ziet, hij denkt dat als ze hem zien, ze hem direct terugsturen.”
Sociaal functioneren
Klant: “Altijd als ik in de winkel ben is ze aan het werk. Als ik vraag naar haar weekend of wanneer ze voor het laatst pauze heeft gehad geeft ze me altijd een ontwijkend antwoord.”
Psychisch functioneren
Leerkracht: “De au-pair kent hier niemand en ik zie haar bijna nooit zonder dat de kinderen bij haar zijn.”
De signalen en risicofactoren die u heeft aangevinkt kunt u nu opslaan in een PDF formulier dat u, als u dit heeft opgeslagen op uw computer, kunt aanvullen met extra informatie. De informatie wordt dan weer gewist uit deze applicatie. Mogelijk zijn er, ter aanvulling, nog specifieke problemen van toepassing in deze casus. In dat geval kunt u de onderstaande signalenkaarten raadplegen, de signalen worden dan niet gewist uit de andere kaarten. Zo niet, dan kunt u kiezen voor opslaan als PDF om het bestand te ontvangen. Als u de signalenkaart op een Iphone gebruikt wordt het formulier mogelijk opgeslagen naar Ibooks, vanaf daar kunt het bestand versturen naar uw computer om wijzigingen aan te brengen.
Hieronder kunt u de signalen aanvinken die u waarneemt bij het slachtoffer en de pleger. Als u onderaan de tekst op volgende klikt, kunt u de risicofactoren voor de gehele casus aanvinken.
Slachtoffer
Specifiek voor seksueel misbruik
Specifiek voor uitgevoerde vrouwelijke genitale verminking
Specifiek voor mensen met een verstandelijke beperking
Pleger
Opmerking: Er zijn ook jongens die onder dwang werken
De signalen en risicofactoren die u heeft aangevinkt kunt u nu opslaan in een PDF formulier dat u, als u dit heeft opgeslagen op uw computer, kunt aanvullen met extra informatie. De informatie wordt dan weer gewist uit deze applicatie. Mogelijk zijn er, ter aanvulling, nog specifieke problemen van toepassing in deze casus. In dat geval kunt u de onderstaande signalenkaarten raadplegen, de signalen worden dan niet gewist uit de andere kaarten. Zo niet, dan kunt u kiezen voor opslaan als PDF om het bestand te ontvangen. Als u de signalenkaart op een Iphone gebruikt wordt het formulier mogelijk opgeslagen naar Ibooks, vanaf daar kunt het bestand versturen naar uw computer om wijzigingen aan te brengen.
Hieronder kunt u de signalen aanvinken die u waarneemt bij het slachtoffer en de pleger. Als u onderaan de tekst op volgende klikt, kunt u de risicofactoren voor de gehele casus aanvinken.
Slachtoffer
Specifiek voor seksueel misbruik
Specifiek voor uitgevoerde vrouwelijke genitale verminking
Specifiek voor mensen met een verstandelijke beperking
Pleger
Opmerking: Er zijn ook jongens die onder dwang werken
De signalen en risicofactoren die u heeft aangevinkt kunt u nu opslaan in een PDF formulier dat u, als u dit heeft opgeslagen op uw computer, kunt aanvullen met extra informatie. De informatie wordt dan weer gewist uit deze applicatie. Mogelijk zijn er, ter aanvulling, nog specifieke problemen van toepassing in deze casus. In dat geval kunt u de onderstaande signalenkaarten raadplegen, de signalen worden dan niet gewist uit de andere kaarten. Zo niet, dan kunt u kiezen voor opslaan als PDF om het bestand te ontvangen. Als u de signalenkaart op een Iphone gebruikt wordt het formulier mogelijk opgeslagen naar Ibooks, vanaf daar kunt het bestand versturen naar uw computer om wijzigingen aan te brengen.
Hieronder kunt u de signalen aanvinken die u waarneemt bij het slachtoffer en de pleger. Als u onderaan de tekst op volgende klikt, kunt u de risicofactoren voor de gehele casus aanvinken.
Slachtoffer
Specifiek voor seksueel misbruik
Specifiek voor uitgevoerde vrouwelijke genitale verminking
Specifiek voor mensen met een verstandelijke beperking
Pleger
Opmerking: Er zijn ook jongens die onder dwang werken
Slachtoffer: “Als ik thuis ben, krijg ik toch alleen maar gezeur. Ik ben liever bij hem.”
Financien
Slachtoffer: “Ik heb een vriendin die veel meer geld verdient dan ik, door af en toe voor haar vriend te werken.”
Zingeving
Slachtoffer: “Ik wil niet zo saai zijn als mijn ouders. Hun ideeën over seksualiteit zijn zó achterhaald! Je hoort er tegenwoordig niet bij als je niet durft te experimenteren.”
Lichamelijk functioneren
Moeder: “Alles is ineens geheim. Waar we vroeger nog konden praten over vrouwendingen blijft het nu stil.”
Dagbesteding
Slachtoffer: “Niemand neemt je serieus als je op het VMBO zit. Waarom moet ik de hele dag luisteren? Mijn vriend heeft me allang beloofd dat we gaan samenwonen. Hij heeft alles voor me over.”
Praktisch functioneren
Vriendin: “Ze heeft nooit tijd, en als we afspreken mag ze soms ineens niet van haar vriend. Ik mag hem niet en onze vriendschap gaat erdoor kapot.”
Sociaal functioneren
Moeder: “Ineens had ze allemaal andere vrienden en zag ze haar oude vrienden niet meer.”
Psychisch functioneren
Leerkracht: “Het is opvallend dat ze op school geen vrienden heeft. Als ze al op school is, is ze druk in de weer met haar mobieltje.”
De signalen en risicofactoren die u heeft aangevinkt kunt u nu opslaan in een PDF formulier dat u, als u dit heeft opgeslagen op uw computer, kunt aanvullen met extra informatie. De informatie wordt dan weer gewist uit deze applicatie. Mogelijk zijn er, ter aanvulling, nog specifieke problemen van toepassing in deze casus. In dat geval kunt u de onderstaande signalenkaarten raadplegen, de signalen worden dan niet gewist uit de andere kaarten. Zo niet, dan kunt u kiezen voor opslaan als PDF om het bestand te ontvangen. Als u de signalenkaart op een Iphone gebruikt wordt het formulier mogelijk opgeslagen naar Ibooks, vanaf daar kunt het bestand versturen naar uw computer om wijzigingen aan te brengen.
Hieronder kunt u de signalen aanvinken die u waarneemt bij het slachtoffer en de pleger. Als u onderaan de tekst op volgende klikt, kunt u de risicofactoren voor de gehele casus aanvinken.
Slachtoffer
Specifiek voor seksueel misbruik
Specifiek voor uitgevoerde vrouwelijke genitale verminking
Specifiek voor mensen met een verstandelijke beperking
Pleger
Opmerking: Er zijn ook jongens die onder dwang werken
Buurvrouw: “Toen dat meisje een keer ongesluierd de deur opendeed voor de postbode, werd ze door haar broer hardhandig terug de kamer in getrokken. Hij begon gelijk tegen haar te schreeuwen.”
Financien
Werkgever: “Ik weet dat hij elke maand een groot deel van zijn salaris naar zijn familie op moet sturen. Ik vind dat wel opmerkelijk, maar ik wil me er ook niet mee bemoeien.”
Zingeving
Klasgenoot: “Soms als we klaar waren met school, stonden familieleden hem al op te wachten op het schoolplein. Hij leek dan wel bang voor ze en wilde nooit dat wij iets tegen hen zeiden.”
Lichamelijk functioneren
Huisarts: “Ze wilde dat ik onmiddellijk een abortus uitvoerde. Ik heb haar uitgelegd dat dat niet zo werkt. Ze raakte toen erg in paniek.”
Dagbesteding
Vriend: “Hij wil altijd de stoerste en de sterkste zijn. Als iemand iets zegt wat hem niet aanstaat, dan moedigen zijn broers hem aan om te vechten. Eigenlijk is hij best gevoelig, ik snap niet waarom hij zichzelf zo onder druk zet om stoer over te komen.”
Praktisch functioneren
Leerkracht: “Ze werd ineens van school afgehaald. Ik heb haar daarna niet meer gezien”
Sociaal functioneren
Vriendin: “We waren vriendinnen van kleins af aan, maar rond de pubertijd hoorde ik ineens niets meer van haar. Als ik haar belde kreeg ik haar vader aan de telefoon, die gelijk de telefoon ophing.”
Psychisch functioneren
Man: “Ik zal nooit mezelf kunnen zijn bij mijn familie. Als ik mezelf zou zijn, dan loop ik gevaar. Ze zullen me nooit accepteren.”
De signalen en risicofactoren die u heeft aangevinkt kunt u nu opslaan in een PDF formulier dat u, als u dit heeft opgeslagen op uw computer, kunt aanvullen met extra informatie. De informatie wordt dan weer gewist uit deze applicatie. Mogelijk zijn er, ter aanvulling, nog specifieke problemen van toepassing in deze casus. In dat geval kunt u de onderstaande signalenkaarten raadplegen, de signalen worden dan niet gewist uit de andere kaarten. Zo niet, dan kunt u kiezen voor opslaan als PDF om het bestand te ontvangen. Als u de signalenkaart op een Iphone gebruikt wordt het formulier mogelijk opgeslagen naar Ibooks, vanaf daar kunt het bestand versturen naar uw computer om wijzigingen aan te brengen.